16 Hukuman Tragis Dalam Sejarah Empayar China KunoDalam sejarah hukuman kuno di negara China, terdapat 16 jenis hukuman yang paling terkenal.

1. Disiat
ketika disiat bermula dari tulang belakang, kulit punggung dibelah menjadi dua, perlahan-lahan pisahkan kulit dengan daging, dibuka seperti kupu-kupu yang mengembangkan sayapnya. Selain itu, ada sebuah cara lain untuk mengsiat. selain itu, terdapat cara lain. iaitu dengan menanam orangnya di tanah, hanya kelihatan kepalanya saja. Buat goresan berbentuk tanda (+) di atas kepala, lalu dibuka kulitnya, tuangkan mecury ke dalamnya.

kerana mercury sangat berat, maka ia akan dapat memisahkan kulit dan daging, orang yang ditanam di tanah akan merasa sangat sakit, namun tidak dapat melepaskan diri. Lalu akan melompat keluar dari lubang, meninggalkan selembar kulit di tanah... lalu kulit tersebut dijadikan gendang. digantungkan di depan pengadilan untuk memperingatkan kepada orang ramai. Pada awalnya, hukuman disiat dilakukan setelah mati, kemudian berkembang menjadi disiat dikuliti.

2. Penggal pinggang
memenggal pinggang adalah memisahkan tubuh seseorang dari bahagian tengah, sedangkan organ-organ penting berada pada tubuh bahagian atas, maka yang dihukum tidak akan segera mati, melainkan masih sadar dan memerlukan beberapa saat lagi hingga akhirnya mati. ketika Kaisar Chengzu dari dinasti Ming menghukum mati Fang Xiaoru, beliau menggunakan cara ini. Konon setelah dipenggal, Fang Xiaoru masih boleh merangkak dan menulis huruf "cuan" (= merebut ; biasanya untuk merebut tahta) di tanah. Setelah menulis 12 setengah huruf, baru akhirnya mati.

3. Pisahkan dengan kereta
Nama lainnya adalah "membelah mayat dengan 5 kuda". Sangat sederhana, iaitu dengan mengikat kepala, kedua tangan & kedua kaki dengan tali, lalu ditarik oleh 5 ekor kuda ke 5 arah yang berbeza, sehingga tubuhnya terbelah menjadi 6 bahagian. Shang Yang dihukum mati dengan cara ini. memerlukan tenaga besar jika ingin memisahkan tubuh orang menjadi 6 bahagian, apalagi jika dengan ditarik. maka dapat dibayangkan penderitaan si penerima hukuman. Pada ketika benar-benar sudah terpisah, mungkin ia sudah tidak merasakan penderitaan lagi. Kesakitannya adalah pada saat ditarik.

4. Lima hukuman
Gabungan dari penggal kepala, potong kaki, potong tangan, potong telinga dan hidung, "belah menjadi 8 bahagian". Biasanya setelah orangnya mati, baru dipotong kepala, tangan & kakinya, lalu tubuhnya dibelah jadi 3. Setelah Kaisar Gaozu dari Dinasti Han mangkat, Permaisuri Lv menangkap gundik kesayangannya, Nyonya Qi (ibu dari Liu Ruyi), memotong tangan dan kakinya, juga memotong hidung, telinga & lidahnya, mencungkil matanya, lalu dibuang ke kandang babi, diberi nama "ren zhi" (babi manusia). sampai-sampai anak Permaisuri Lv juga sangat terkejut melihatnya.

5. Hukuman mati perlahan-perlahan
Pada awalnya adalah setelah mati baru mayatnya dicincang jadi bubur daging, disebut "hai". yang pernah menerima hukuman ini adalah Zi Lu, dan putera sulung Zhou Wen Wang: Bo Yi Kao. Kemudian dalam perkambangannya, menjadi lebih terperinci, iaitu hukuman dilakukan ketika orangnya masih hidup, tujuannya agar yang dihukum menderita, maka ada ketentuan harus dibacok sampai berapa kali dulu sebelum mati.

Konon kemudiannya hukuman ini dilaksanakan oleh 2 pertanda, mulai ditetak dari kaki, terus hingga 1000 tetakkan, iaitu dengan dipotong dagingnya sekeping-sekeping sampai mati. Katanya jika belum sampai 1000 tetakkan sudah mati, maka pertandanya juga akan kena hukum.

Sebelum hukuman dijalankan, tubuhnya dililit dengan jala ikan agar daging-dagingnya menonjol keluar, lebih mudah untuk dipotong-potong. lalu dibawa keliling kota, ditonton oleh rakyat, dagingnya pun dimakan oleh rakyat. Penderitaan secara batin mungkin melebihi penderitaan secara fizikal. Ini adalah salah satu hukuman rasmi di zaman Ming - Qing.

6. Jerat / gantung
Hukuman jerat di Zhongguo biasanya menggunakan tali busur. iaitu dengan meletakkan ia pada leher yang akan dihukum, tali menghadap ke depan, penghukum berdiri di belakang sambil memutarkan busurnya semakin lama semakin kuatr. Yang dihukum akan mati perlahan-perlahan. Ayah-anak Yue Fei mati di Paviliun Fengbo dengan cara seperti ini. Raja Gui dari Dinasti Ming akhir juga dibunuh dengan cara jerat/gantung ini oleh Wu Sangui.

7. Dimasak / direbus
Pada zaman Dinasti Tang, zaman pemerintahan Wu Zetian, ada seorang lelaki bernama Lai Junchen yang suka menggunakan cara-cara hukuman yang kejam. Terhadap tawanan yang tidak mau mengaku, dia sering menyoal dengan memaksa menggunkan hukuman sadis. iaitu dengan menggunakan sebuah kuali dan menyuruh tawanan masuk ke dalamnya, lalu di bawah kuali dibakar api (seperti memasak). jika tawanan tetap tidak mahu mengakui kesalahannya, maka akan mati kepanasan.

Kemudian Wu Zetian mendengar hal ini dan memanggil Lai Junchen. dia bertanya pada Lai Junchen, apa yang dilakukan bila ada tawanan yang tidak mau mengaku? Lai Juunchen menceritakan cara ini dengan bangga. Wu Zetian pun berkata dengan tenang, “Persilakan dia masuk ke kuali.” … dan Lai Junchen pun mati dibakar.

8. Menyeksa kemaluan
Sima Qian pernah menerima hukuman ini sebelum menuliskan kitab sejarah (Shi Ji). Cara ini di Zhongguo sangat terperinci. ikat bahagian kemaluan agar darah tidak dapat mengalir, sehingga rosak, kemudian dipotong dengan pisau (seluruhanya) Setelah dipotong, diletakkan abu wangi untuk menghentikan darah, pasangkan bulu angsa pada lubang jalur kencing. Tunggu beberapa hari, bulu angsa itu akan dicabut. Kalau boleh kencing, bermakna proses ini berhasil.

Kalau tak boleh kencing, anggap saja gagal. jadi orang cacat. biasanya mereka akan mati keracunan kerana kencing yang tak boleh keluar. jika hukuman ini dijalankan, sebaiknya alat sulit masih kecil. jika semakin tua, risikonya akan menjadi semakin besar. Hukuman ini sering digunakan oleh kaum bangsawan untuk menggantikan hukuman mati. Sebaliknya, untuk wanita, adalah dengan cara tertutup.

9. Lumpuhkan kaki
Untuk potong kaki ini, ada beberapa penjelasan yang berbeza. Ada yang mengatakan dengan memotong kaki dari lutut ke bawah. Ada juga yang mengatakan dengan mengambil tulang lutut. Yang kedua nampaknya lebih dapat dipercayai. ini kerana ia adalah sejenis hukuman kejam dengan membuatkan orang jadi lumpuh. Pada zaman Zhan Guo, Sun Bin (孙宾) pernah menerima hukuman ini.

Jika tulang lutut diambil, maka antara kaki bahagian atas dan kaki bahagian bawah akan kehilangan hubungan, berdiri pun tidak boleh. dalam sejarah tidak rasmi, Sun Bin mengatakan akibatnya tidak boleh menunggang kuda ketika berperang.

10. Tusuk dengan jarum
iaitu dengan menusukkan jarum pada celah kuku. Biasa digunakan untuk tawanan wanita.

11. ditanam hidup-hidup
Sering digunakan pada zaman Zhan Guo. kerana khidmat tenaga, juga cepat. Hukuman ini biasanya tawanan perang disuruh menggali lubang sendiri, kemudian dibunuh dan dimasukkan ke dalam lubang itu. jika waktunya tidak cukup, terus sahaja dimasukkan ke dalam lubang dan ditanam hidup-hidup. Hukuman ini sudah ada sejak zaman kuno. Tapi belum pernah tercatat ada tokoh terkenal yang mati dihukum dengan cara ini. Yang lebih kejam ialah dengan ditanam dalam posisi berdiri, dengan kepala di atas permukaan tanah, dan disiksa dahulu.

12. Racun Zhen
Racun zhen sepertinya merupakan cara yang cukup berperikemanusiaan di antara hukuman-hukuman kejam ini. Di antara racun-racun jaman Zhongguo kuno, yang paling terkenal adalah racun zhen. Dari sinilah asal muasal dari peribahasa “minum zhen untuk menghilangkan haus”. Biasa digunakan untuk hukuman “diberi kematian” (maksudnya disuruh bunuh diri sendiri).

13. Hukuman tongkat
Yang dimaksudkan dengan tongkat, bukan bererti dipukul dengan tongkat. tongkat dimasukkan dari mulut sampai ke dalam tubuh hingga keseluruhannya masuk. ini akan mengakibatkan perut dan organ badan pecah dan yang dihukum akan mati dengan tragis. Dalam sejarah rasmi, tidak ada catatan tentang hukuman ini. Cara hukuman ini muncul pada novel Xia Ke Xing karya Jin Yong. Bahkan ada istilah indahnya iaitu “membuka mulut dan tertawa”.

14. Potong dengan gergaji
dengan menggergaji orang sampai mati. ia merupakan antara hukuman-hukuman kejam di neraka, yang ada tertulis tentang hukuman gergaji sampai mati ini. Sebenarnya, hukuman gergaji ini tidak hanya ada dalam dongengan, melainkan juga ada di dunia nyata.

Pengurus pasar, pejabat Chen Sheng adalah pejabat kesayangan Sun Hao. dia menangkap sang perampas dan dihukum. Sang selir melaporkan pada Sun Hao, Sun Hao marah, lalu mencari-cari alasan dan menangkap Chen Sheng atas kesalahan yang lain. Lalu memerintahkan penghukum membakar gergaji sampai merah, dan menggergaji kepala Chen Sheng.

15. Mematahkan tulang belakang
ketika seseorang punyai dendam yang mendalam pada musuhnya, maka dia akan berfikir cara mematahkan tulang belakang. cara ini memang merupakan salah satu cara untuk melampiaskan amarah, kerana apabila tulang belakang patah, orangnya pasti akan mati. Dalam sejarah Zhongguo, patahkan tulang belakang ini juga merupakan salah satu bentuk hukuman yang penting. pada zaman Chunqiu, Ji Chong'er bermaksud menentukan hukum tertulis secara jelas agar masyarakat patuh pada hukum, kemudian ia berunding dengan para penasihat.

Dian Jie datang lambat ke tempat kerja. Ada yang menganggap Dian Jie bersalah dan harus dihukum. Ji Chong'er setuju, dan Dian Jie dihukum dengan dipatahkan tulang belakangnya. Semua penasihat negara Jin sangat takut, mereka berkata: "Dian Jie yang sudah ikut Ji Chong'er mengembara ke negara-negara selama 19 tahun, memiliki jasa yang sangat besar, kerana kesalahan kecil saja dihukum dengan begitu berat. Bagaimana dengan kami?' Sejak itu, semua orang jadi sangat taat pada hukuman tersebut.

16. Sisir & bersihkan
Yang dimaksudkan dengan sisir & bersihkan, bukanlah anak gadis yang sedang bersolek, melainkan nama sebuah hukuman sadis. yang dimaksudkan adalah mengsiat kulit orang dengan sikat besi sehingga tinggal tulang & daging saja, sampai akhirnya mati. Pencetus pertama hukuman ini adalah Zhu Yuanzhang. Berdasarkan catatan karangan Shen Wen, pada saat menjalankan hukuman ini, penghukum melepaskan seluruh pakaian penerima hukuman, lalu dibaringkan di atas ranjang besi, tubuhnya disiram dengan air mendidih beberapa kali, lalu disiat dengan menggunakan sikat besi.

Sama halnya seperti menyiram ayam dengan air panas untuk dicabuti bulunya. Terus hingga kulit dan daging terkelupas habis & tulangnya terlihat. Penerima hukuman biasanya belum sampai selesai sudah mati duhulu. Sisir & bersihkan ini memiliki persamaan prinsip dengan hukuman mati perlahan-perlahan. Wu Sansi pernah menyuruh Zhou Lizhen untuk menangkap Heng Yanfan, kemudian diseret-seret di atas rakit bambu sampai dagingnya terkoyak & terlihat tulangnya, kemudian memukulnya dengan tongkat sampai mati.


Designed By Asal Pelik