Najib jawab fitnah terbaru pembangkang pasal sumber bantuan RM500

najib70xx-ok 

Bukan cerita baru tetapi inilah hakikatnya dengan pembangkang yang akan cetuskan macam-macam cerita dan kontroversi apabila program kerajaan beri  kesan besar kepada rakyat negara ini.
Mereka akan ‘spin’ dan buat macam-macam tuduhan serta fitnah yang kadangkala penat juga pihak kerajaan hendak jelaskan kepada rakyat.

Terbaru, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) daripada sumber kekuatan ekonomi dalaman negara bukannya pinjaman Bank Dunia.
Beliau menegaskan, pembangkang beri gambaran negatif tentang pemberian RM500 kepada keluarga berpendapatan kurang RM3,000 kononnya kerajaan terpaksa pinjam dari bank tersebut.
“Sebagai Menteri Kewangan, tuduhan itu tidak benar. Itu satu dakwaan dan pembohongan terbaru pembangkang,” katanya.

Menurut Najib, kali terakhir negara mendapatkan pinjaman Bank Dunia ada 1998 sebanyak 400 juta dollar.
“Selepas itu, kita tak pinjam lagi sebab kita ada kekuatan ekonomi dalaman untuk beri RM500. Jangan cakap kalau tak ada bukti,” tegas beliau ketika berucap di pelancaran Komuniti 1Malaysia di hadapan kira-kira 10,000 rakyat pelbagai lapisan di Padang Jalan Kantan, Bukit Sentosa, Jumaat.

Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan , Datuk Seri Dr.s Rais Yatim, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Tegas Najib, “ Kita tidak gentar. Kita tidak takut kerana kita berdiri atas kebenaran. Bukan seperti mereka yang selalu berdusta, berbohong dan menyebarkan fitnah..."

Dalam pada itu, beliau berkata kekuatan ekonomi dalaman negara terus menunjukkan peningkatan dan antara petunjuknya ialah peningkatan kutipan hasil negara sebanyak RM22 bilion pada tahun 2011 berbanding 2010.
Najib yang juga Pengerusi BN Selangor, turut menempelak kerajaan PKR Selangor kerana menolak permohonan status tanah bagi melaksanakan projek perumahan generasi kedua Felda seperti mana yang pernah dijanjikan pada Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor 2009.

Menurutnya, beliau turun ke daerah Hulu Selangor untuk memastikan janji-janji tersebut dilaksanakan tetapi hanya projek berkenaan tidak dapat dilaksanakan.
“Kerajaan Selangor main politik dan nafikan hak rakyat. Justeru itu tidak ada cara lain kecuali rakyat melakukan perubahan pada pilihan raya umum akan datang,”.

“Bila ada kerajaan yang khianati rakyat kita akan tentang. Sepatutnya kerajaan Selangor tidak halang projek yang beri kebaikan kepada rakyat,”  ujarnya.

Mengenai PRU-13 Najib berkata, sama ada tekaan Julai atau April, beliau belum mendapat ilham tetapi apabila tiba masanya rakyat perlu memilih Barisan Nasional (BN) demi masa depan mereka.


Designed By Asal Pelik