Pinjam Bapa Hanya Untuk Bahagikan Harta

 
‘Pinjam’ Bapa Hanya Untuk Bahagikan Harta

Seorang warga emas yang berusia 75 tahun hanya ‘dipinjam’ oleh lima orang anaknya dari sebuah rumah penjagaan dan kebajikan orang-orang tua di Johor kerana ingin menyelesaikan urusan pembahagian harta pusaka yang dimiliki oleh warga emas itu.

Lelaki tua yang biasa dipanggil dengan nama Wak telah lama ditinggalkan oleh anak-anaknya di Pusat Penjagaan Warga Emas Nur Ehsan, Kempas, dan berada di bawah penjagaan Pengurus pusat kebajikan, Norijah Bidin.

Pun begitu, ketika pertengahan bulan lalu, anak-anak kepada Wak datang ke pusat penjagaan itu dan berjumpa dengan Norijah meluahkan hasrat untuk mengambil bapa mereka semula.
Malah, kelima-lima anak Wak itu menyatakan mereka sudah insaf dan ingin menjaga dan merawat Wak sendiri.

Selain itu, mereka berjanji kepada Norijah untuk menjaga Wak dengan baik dan teratur.
Tetapi, ‘kebahagian’ dan janji yang ditaburkan itu sebenarnya adalah plasu semata-mata apabila Wak ‘dipulangkan’ semula ke pusat penjagaan itu beberapa jam selepas mereka mengambil warga emas itu.
“Saya terkejut apabila kerana selepas beberapa jam, mereka datang dan menyerahkan semula Wak kepada kami untuk dijaga.

“Apabila ditanya, kelima-lima mereka memberi alasan konon kehadiran bapa mereka mencetuskan pelbagai masalah dalam keluarga,” kata Norijah.
Tatkala membaca kisah diri Wak, tak dapat penulis gambarkan kesedihan dan kekecewaan terhadap anak-anak warga emas ini yang lebih mementingkan harta dari diri bapa mereka sendiri hingga sanggup ‘membuang’ jauh seorang insan yang mempunyai pertalian darah dengan mereka.
Terlalu kejam bukan?

Islam meletakkan ibu bapa pada tempat yang tinggi dari segi kedudukannya dan seseorang itu wajib mentaati kedua ibu dan bapanya selagi ketaatan tersebut tidak bertentangan dengan Syariat Allah SWT.
Kita diperintahkan oleh Allah SWT untuk berbuat baik kepada keduanya, bercakap dengan lemah-lembut dan sopan-santun, juga dilarang mengucapkan perkataan yang dapat mengguris hati mereka walaupun sekadar mengucapkan “ah“.

Di samping itu, hendaklah kita sentiasa mendoakan kebaikan sama ada ketika kedua-duanya masih hidup atau telah meninggal dunia.
Perintah berbuat baik kepada kedua ibu bapa ini adalah kerana Allah SWT mahu kita menghargai pengorbanan mereka untuk memelihara dan membesarkan kita dengan penuh kasih-sayang.

Bahkan, Allah SWT meletakkan keterikatan keredaannya bersama keredaan ibu bapa. Seseorang itu tidak akan memperolehi keredaan Allah SWT, tanpa terlebih dahulu meraih keredaan kedua ibu bapanya.
“Keredaan Allah bergantung pada keredaan ibu bapa, dan kemurkaan Allah bergantung pada kemurkaan kedua-dua ibu bapa” – Riwayat Al-Hakim

Kalau dahulu Wak boleh berhempas pulas dan membanting tulang menjaga kelima-lima anaknya, kenapa tidak seorang dari anaknya sanggup menjaga dirinya?
Renungkanlah.


Designed By Asal Pelik